Tekst

Lopend project

Freerkje

 

Werk

De laatste jaren houd ik mij bezig met het in beeld brengen van het eiland van mijn jeugd: Aruba. Uitgangspunt zijn foto’s. Oude foto’s die ik in mijn jeugd gemaakt heb, die ik jaren later vaak vanuit hetzelfde standpunt gemaakt heb en foto’s uit boeken. Allen van plekken, huizen en gebouwen die voor mij van betekenis zijn.

 

Een aantal daarvan gebruik ik meerdere malen, waarbij ik verschillende sferen probeer op te roepen, of ik gebruik van dezelfde foto andere uitsneden waardoor het beeld er anders uitziet.

Zo probeer ik herinneringen uit te beelden. Vertekende beelden geheugen steeds weer andere dingen naar boven.

 

Werkwijze

Graag wil ik dat mijn werkproces zichtbaar blijft, zodat je kunt zien dat het beeld ‘geleefd’ heeft. Dat er ‘tijd’ over heen is gegaan. Dat er eerst ‘dat’ was, en nu dit ‘is’. Mijn schilderijen lijken soms niet af, of ze ogen beschadigd; de afbeeldingen zouden vervaagd en stuk kunnen zijn. Je kunt hier de tijd in zien; het verleden, het heden en als het ware de toekomst; er kan nog van alles gebeuren.

 

De beelden creëer ik doormiddel van schilderen met vloeibaar rubber. Daar schilder ik overheen en daarna verwijder ik de rubberlaag. Mijn schilderijen zou je daarom ‘Rubbings’ kunnen noemen. Het is een vorm van afplakken, van bedekken en ontmaskeren, van toevoegen en verwijderen. Het maken van beelden door middel van het verwijderen van verf.

 

Frea Snijders                          adres. Biotoop Haren, Kerklaan 30, 9751 NN Groningen